divendres, 17 d’agost del 2012

BIBLIOTEQUES DE POLÒNIA (1)

Aquest estiu he visitat Polònia. M’han encantat les seves grans ciutats (com Cracòvia o Varsòvia) i també d’altres indrets com Zamość, Siemiatycze, les mines de sal de Wieliczka, la muntanya de Grabarka amb les seves 20.000 creus, el camps de cereals, els boscos, les cigonyes, la gent, les botigues de roba de la marca Tiffi... i les biblioteques, és clar.

N’he fotografiat un bon grapat. Les tres primeres biblioteques de les quals us parlaré estan a Cracòvia.

Per començar aquí teniu la mediateca de la Galeria de Pintura Polonesa del segle XIX (Galeria Sztuki Polskiej XIX wieku w Sukiennicach), que s’ubica a l’antiga llotja dels teixits.

També he fotografiat els quadres que més em van agradar d’aquesta galeria: “La mort d’una òrfena” d’ Stanisław Grocholski, dos paisatges hivernals de Roman Kochanowski, el quadre titulat “Introducció” de Jacek Malczewski  i la “Mort d’Ellenai” del mateix autor.







Per cert, aquestes són les vistes de la Plaça del Mercat i la Basílica de Santa Maria des de la terrassa del bar de la Galeria de Pintura Polonesa:


 I aquí teniu un cartell que anuncia els horaris de la Biblioteka Parafialna de la Kosciol Ewangelicki sw Marcina (és a dir l’Església Evangèlica de Sant Martí).




I aquesta és la biblioteca principal de la Universitat Jagiellonian: la Biblioteka Jagiellonska. És una de les més grans del país amb un fons format per 6’7 milions de volums i funciona com a biblioteca pública i universitària. Té una gran col·lecció de manuscrits medievals, entre els quals es pot trobar el "De Revolutionibus" de Copèrnic: 



Aquesta és la Biblioteca Pública Municipal de la localitat de Wieliczka (o com diuen en polonès, la Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Wieliczce). Té gairebé 70 anys d’història i ocupa l’emplaçament actual des del 1992. Al seu soterrani es reuneix periòdicament l’Associació de veterans de Polònia i ex presos polítics. 






I per finalitzar, us deixo amb un parell de fotografies de la façana de la Biblioteca Pública de Siemiatycze, una localitat de prop de 16.000 habitants situada al nord-est del país. Entre les activitats de promoció de la lectura que la Miejska Biblioteca Publiczna organitza hi ha debats, concursos, lectures en veu alta, exposicions, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada